- lakberendezés kicsit másképp -

otthonberendező

otthonberendező

KonMarie és Én

2015. november 20. - otthonberendező

Japán Magyarországtól, mint Makó Jeruzsálemtől? A fogyasztói szokások, lakberendezési hagyományok, és az életforma is oly távoli a két ország viszonylatában? Azt gondolom, igen. Mégis felkeltette az érdeklődésemet Marie Kondonak a saját rendrakási módszerét bemutató könyve, mely lassan több mint egy éve magyar fordításban is kapható.

 

a8dfccd943fa67ffb2fc5303d25b9c56_1.jpg

 

Nem mellesleg, európai szokásokra történő átgondolással tökéletesen használható a módszer az általam képviselt, lakberendezésből alakult otthonberendezésben. Korábban már írtam, hogy szerintem csak úgy lehet igazán otthonos egy élettér, ha a harmóniát szolgáló rend kívül, és bútorokon belül is megszületik. Ekkor, nem csak a szemünknek kellemes élmény egy-egy jól megalkotott enteriőr, de hat a rend a benne élők életére is.

A könyvből egy olyan módszert, folyamatot ismerhetünk meg, ami segít örökre száműzni a rendetlenséget otthonainkból. Ennek a fenntartható rendnek a megteremtése alapos, sokszor nehéz munkával érhető el, de ugyanennyi örömet is lelhetünk benne. A három kulcsszava, részletesen majd később írok róla, a szelektálás, a tárolás, és az érzelmek. 

 

things-and-heart.jpg

 

Mert, a bevált módszer szerint nem csak úgy helyükre kell tenni a tárgyakat, mint általában rendrakáskor szoktuk, hanem szelektálunk, válogatunk, és közben figyeljük magunkat, hogy mi, milyen hatással van ránk. Csak azokat a tárgyakat, ruhákat, képeket, használati eszközöket stb. tartjuk meg, amik örömet okoznak. A számunkra lényegtelen, haszontalan, esetleg rossz emlékeket idéző dolgoktól megszabadulva, a felhalmozott szemét, fölösleg, ami persze lelhet még új gazdára, zsák számra tűnik el otthonunkból, könnyítve az életünket.

 

Az otthonod radikális átrendezése az életmódodban és az életedben is drámai változásokat idéz elő. A rendrakástól szó szerint újjászületsz.   - Marie Kondo -

 

Azt nem mondom, hogy a spanyolviaszt sikerült bemutatnia KonMarienek a könyvében, mert azért valahonnan mindenkinek ismerős az elv, ha máshonnan nem, hát a "nagytakarítás" fogalmából. És azt, hogy otthonaink megtisztítása, egy-egy évszakban történő frissítése, milyen hatással van az életünkre, már nagyanyáink is tudták. Mégis ad még valamit a könyv. Írója tökéletesen felismeri, hogy a rend és a rendetlenség belső pszichológiai állapotaink kivetülése, ami vissza is hat ránk.

Nem kell, hogy mindenkinek meglegyen a képessége a rendszerezéshez, örökölt gének sem kellenek a rendrakással kapcsolatban, vagy csak úgy simán szeretnie sem kell a rendet. Ez nem erről szól. A rend fogalma lehet relatív, értelmezése mindig az illető személyes értékrendjétől függ, és attól, hogy ő hogyan szeretné élni az életét. 

A fiatal japán hölgy gyerekkora óta rendszert alakít ki, ahol csak tud. Én már annyira fiatal nem vagyok, de én is sokszor találtam meg kisgyerekként, játék helyett, a konyhafiókokat, az ékszeres fésülködő asztalokat, bármit, ahol pakolni lehetett. A nagy kedvenc, nagymamám fűszeres szekrénye volt.

 2eecb956ed582e12be614ae0fd921314.jpg


 

  képek: innen

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonberendezo.blog.hu/api/trackback/id/tr888094312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása